Kadrering
We zijn gestart met kijken naar dit filmpje. Wat maakt een film een goede film. Met het volgende filmpje heeft Marijke ons beelden gegeven bij het gebruik kadrering in films. Zorgvuldig gekozen kadrering zorgt ervoor dat je ziet wat je moet zien (of wat je nog niet moet zien). De kadrering maakt je film interessanter. De kadrering vertelt eigenlijk een verhaal op zich.De vormen van kadrering staan hiernaast. Ook heeft Marijke ons een aantal vormen van cameragebruik laten zien: pan, tilt en zoom. Wat dit inhoud heb ik met Jacqueline geprobeerd te verbeelden in dit korte filmpje:
Iedereen presenteerde zijn filmpje aan elkaar. Fijne werkvorm, met de camera van de ipad de verschillende vormen van kadrering en cameratechniek uit te proberen. Omdat je zo door te doen aan het leren bent.
Storyboard
Als je een film gaat maken, helpt een storyboard om je plan op papier te krijgen. Hierin kan je ook al je camera acties aangeven, en zorg je met de schetsen al dat de kadrering duidelijk is. Maar je kan ook script toevoegen, overgangen beschrijven, muziek erbij uitzoeken, enz. Eigenlijk alle aspecten waar je voor je film over na moet denken. En past de slogan van de dag heel mooi in: een goede voorbereiding is het halve werk. Door je storyboard goed te overdenken, wordt het filmen veel makkelijker. Als je met mensen samenwerkt, of voor een opdrachtgever, is het handig om te kunnen overleggen. Maar ook als je alleen werkt, geeft het je houvast. Het kan je namelijk mee controleren of je alle stukjes hebt gefilmd die je nodig hebt.We krijgen negen plaatjes, om daar mee te oefenen om een storyboard te maken. Hiernaast zie je het resultaat. Het verhaal begint met een vrouw die denkt aan een romantische setting, daar hadden we al muziek bij. De vrouw droomt over een glaasje wijn, een stokbroodje, en begint dat vast voor te bereiden. De man komt binnen, de muziek veranderd, hij blijkt een mes te hebben. De vrouw gilt, en er wordt een paar keer tussen deze beelden geschakeld. Muziek zwelt aan..........
Man vraagt: zal ik het brood snijden? Muziek weer terug naar romantisch, en we sluiten af met het gezellige drankje wat deze twee mensen hebben.
Marijke geeft nog even uitleg over de 5-shots methode. Als je deze 5 shots neemt, kan je later altijd een interessante video monteren.
- begin met een close-up: dan heb je gelijk actie, maar je geeft niet alles prijs.
- close op het gezicht: je beantwoord de vraag van de kijker, wie doet het.
- medium shot: je ziet de persoon en de actie in beeld.
- over the shoulder: je verduidelijkt de actie, en lijkt mee te kijken met de persoon
- een totaalshot: je overziet ook de omgeving waarin de actie plaatsvind, en geeft de laatste informatie prijs.
Mediawijsheid
Guido neemt een stukje tijd die over is, om een korte film te laten zien die hij met Marijke heeft gemaakt over mediawijsheid. Hierin kunnen we het werk van Marijke zien, en dus veel over het camerawerk terug zien. Maar het is ook een film die goed bruikbaar is voor lessen over mediawijsheid.Instructiefilmpje maken
In de middag gaan we een instructiefilmpje maken. Daar kunnen we natuurlijk het geleerde van de ochtend in toepassen. Marijke heeft nog een aantal tips voor het maken van een goed instructiefilmpje.
Belangrijk om daar nog aan toe te voegen is dat het handig is om een instructiefilm te maken over een onderwerp dat vaker dan 1 keer kan worden gebruikt.Samen met Judith zijn wij aan de slag gegaan. Wij hebben uiteraard eerst goed nagedacht over ons storyboard:
Na het maken van dit storyboard zijn we aan het filmen en editen gegaan. Zie hieronder het resultaat. We hebben een duidelijk filmpje neergezet. Wat beter zou kunnen, is ervoor zorgen dat je niet over de as gaat. Dus als je een cirkel om je te filmen object zou trekken, dat je maar 180 graden van deze cirkel kan gebruiken. Anders kunnen mensen die de film kijken moeite hebben je perspectief te begrijpen. Het groene vel papier waarop we filmen geeft een goed contrast. De close-up van de hand die een vouw aandrukt, voelt heel natuurlijk. De twist aan het einde maakt het leuk om te kijken.
Ik heb vandaag veel geleerd over werken met de camera. Over het goed in beeld brengen van wat je op de film wil hebben.
Een storyboard is een essentieel deel van je opdracht. Het helpt je je gedachten ordenen. Het zorgt ervoor dat je voordat je met de camera en spullen in je hand staat al kan bedenken wat je wil, en hier goed over kan overleggen.
Ik heb echt kunnen ervaren wat verschillende standpunten van de camera met je verhaal doen.
Judith heeft me echt laten ervaren dat een rustige omgeving, met weinig kleurverschil, je beelden veel beter worden.