In gesprek met Martine Delfos |
In het boekje lees ik onder andere dat het waardevol is om in dialoog te gaan met de kinderen. Dat er net zoveel gevaren als leuke kanten zijn aan spelen en ontdekken in de digitale wereld. Maar ook over de karigheid aan prikkels die kinderen krijgen achter een beeldscherm. Met de computer kan je eigenlijk alleen maar beelden en geluiden tot je nemen.
Tijdens het gesprek bleek Martine een goede spreekster. Ze kan goed vertellen over haar ervaring met het virtuele milieu. En ze heeft een sterke mening. Hierdoor kregen de andere mensen weinig het woord, maar dat was geen belemmering om een leerzame avond te hebben. Met haar meningen zet ze je aan het denken. Ik probeer hieronder wat uitspraken te verwoorden die mij aan het denken hebben gezet.
We spraken bijvoorbeeld over dat scholen proberen leerlingen enthousiast te krijgen, en dat de digitale wereld daar bij kan helpen. Dat kinderen het leuk vinden om te leren in de digitale wereld. Dat je als leerkracht probeert aan te sluiten op de belevingswereld. En daar was Martine het niet mee eens:
School is niet leuk. Je leert op school dingen voor later, en daar is het ook niet leuk. Kinderen kunnen van zichzelf niet samen spelen. Ze slaan, schoppen, spugen, pakken dingen af, enz. En daar hebben volwassenen een oplossing voor gevonden: opvoeden. En dat is een goed gelukt. En daarin hebben scholen een taak, en ouders. Maar in het virtuele milieu voeden we de kinderen niet op.
Volwassenen die denken dat de kinderen expert zijn op de computer. Omdat ze zo behendig zijn in het spelen van spelletjes. Maar dat valt tegen. Ze zijn in staat om de apparaten te bedienen. Maar ze kunnen de informatie die ze vinden nog niet plaatsen. Ze hebben een basis nodig, om de informatie te kunnen plaatsen, en verbanden te kunnen leggen. En ze hebben moeite met het valideren van kennis. Is dit betrouwbaar? Klopt dit? Over dit soort vragen denken de kinderen niet na. Dit moeten ze eerst leren. Zoals Newton zei: If I have seen further it is by standing on the shoulders of Giants.
Kinderen hebben een basis nodig om dingen te kunnen begrijpen. Ze hebben iets nodig om op hun kennis op voort te bouwen. Anders kunnen ze het niet begrijpen.
Een van de mensen in de zaal vroeg waar de grens ligt tussen het opvoeden door ouders, en opvoeden door de leerkracht. Er zou een goede samenwerking moeten zijn.
Een van de adviezen die een kind in een onderzoek gaf was: laat ouders eerst met elkaar overleggen. En dan pas met mij praten. Zowel ouders als leerkrachten moeten leren omgaan met kinderen die gewent zijn te manoeuvreren in het virtuele milieu. Ik denk dat het nuttig is om de krachten in deze zoektocht te bundelen.
De leerlingen moeten op school niet meer kennis vergaren, maar ze moeten leren hoe ze op een goede manier kennis kunnen verwerven en valideren. Ze moeten leren omgaan met de sturing die onzichtbaar plaatsvind op het web. De kinderen weten niet dat veel zaken op het net van oorsprong gebaseerd zijn op economisch gewin.