dinsdag 3 juni 2014

Specialisatieopdracht voor beeld en geluid

Voor de specialisatie beeld en geluid moet je laten zien dat je een instructievideo kan maken, die bruikbaar is voor het principe van "Flipping the Classroom". Dit principe heb ik al uitgelegd bij het dagverslag van de opleidingsdag over beeld en geluid.

Bij ons op school werken wij met Rekenwonders. Deze methode is geïnspireerd op de rekenaanpak die wordt gebruikt bij het onderwijs in Singapore. In groep 5 zijn we begonnen met het onder elkaar rekenen. Het stuk met erbij en eraf was voor de kinderen al snel een duidelijk verhaal. Maar de deelopgave bleek een lastigere rekenstrategie te zijn. Kinderen worstelden met deze manier van werken omdat het veel denkstappen achter elkaar vereist. Bij de eerste poging leek het mij ook ingewikkeld. Dus ik ben met de kinderen fanatiek aan het oefenen geslagen. Maar het leek of de kinderen het niet goed konden vatten.

Geinspireerd door de het denken over de inzet van ICT tijdens mijn opleiding, kwam deze oplossing voorbij. Als ik nu een instructiefilmpje ervoor maak, hoef ik niet elke keer de opgave aan alle kinderen uit te leggen, maar hebben kinderen toch een hulp. Op de iPads kunnen ze in de klas dan het filmpje bekijken, en daarna met deze opgaven aan het werk gaan.

Storyboard

Voor het vormgeven van dit verhaal heb ik eerst mijn idee op een kladje gezet. Dat gebeurt meestal al op het moment dat het idee nog niet helemaal rond is. Dit zou ik geen storyboard durven noemen, maar het doel is voor mij hetzelfde; het visueel krijgen van wat er nodig is.


Voor de opleiding heb ik er een storyboard van gemaakt in comic life:


Zo kwam de film tot stand

De afbeeldingen van het MAB materiaal vond ik op het internet (klascement.net) en die heb ik gebruikt in deze presentatie. In Photoshop heb ik de afbeeldingen een kleur gegeven. Daarna ben ik in Keynote de presentatie in elkaar gaan zetten. Ik heb balken, cijfers en animaties verschijnen eerst in elkaar gezet. Daarnaast ben ik het MAB materiaal gaan plakken.

Doordat er MAB materiaal met kleurtjes verschijnt over de witte variant, wordt heel visueel gemaakt hoe die verdeling gaat. De kinderen kunnen meetellen. De honderden en de tienen die overblijven schuiven door naar de volgende rij, waar ze ook weer in stukjes gekleurd worden.
De lijst met animaties op sommige dia's werd zo groot, dat ik de animaties heb verdeeld over verschillende dias. Met de opneemfunctie uit keynote heb ik de uitleg ingesproken.

Om dit makkelijk te maken had ik alles wat ik wilde zeggen in de sprekersnotities toegevoegd. Dit voorkwam niet dat ik het verhaal tot vier keer overnieuw heb ingesproken. Keynote maakt hier uiteindelijk een film van. Hier staat het eindresultaat:


En toen startte de les...

De kinderen zagen de iPads al liggen, en wilden daar graag mee werken. Ik heb alleen vertelt waar ze het filmpje konden vinden (op de schoolwebsite) en dat ik dacht dat dit hun ging helpen de deelopgaven te begrijpen. De kinderen zijn de hele les bezig geweest met het uitrekenen van deelopgaven, en hadden de kans gebruik te maken van het filmpje. 

En dat gebeurde ook. Veel kinderen hebben eerst het hele filmpje gekeken. Ze zijn daarna gaan proberen om de opgave aan het einde uit te rekenen. En toen zag je effect van het filmpje. Het filmpje werd door een aantal links gelegd, en ze gingen zonder aan de slag. Maar er waren ook kinderen die de film telkens pauzeerden, iets verder gingen met hun opgave, en daarna verder keken. Er waren ook kinderen die de opgave die ik in het filmpje uitreken gingen uitrekenen. Kinderen hadden de mogelijkheid om de instructie op hun eigen tempo te volgen. 

En verder?
De video is ook de tweede les nog door kinderen gebruikt, maar ik heb toen wel met de kinderen besproken dat het uiteindelijk de bedoeling was dat ze het ook konden uitrekenen zonder iPad. 
Ook zijn er ouders die thuis met hun kind oefenen die hebben geprofiteerd van deze rekenuitleg. Deze manier van rekenen verschilt meestal niet veel met de techniek die de ouders hebben geleerd, maar het is voor de kinderen prettiger als ze op school en van ouders niet twee verhalen horen.

De meeste kinderen kunnen na een tijd oefenen de deelopgaven uitrekenen. Ik vind de kinderen nog te jong om ze het bekijken van zo'n video als huiswerk mee te geven, maar je merkt dat het effectiever is dan het voor het bord uitleggen. Hier zie je dat de kinderen zelf in control zijn, ze kunnen een stukje terug als ze het niet goed gehoord hebben. Bij een klassikale uitleg zouden ze anders de draad kwijtraken. Doordat de kinderen nu uitleg krijgen van de iPad, heb je tijd om een aantal kinderen individuele aandacht te geven. 
Dit is een goed voorbeeld van een strategie die veel tijd kost om te oefenen, goed vorm te geven is in een opgave, en voor een groot publiek van nut is. De kinderen van de paralelgroep hebben ook gebruik gemaakt van deze opgave. En de leerkracht die volgend jaar aan groep 5 deze techniek moet aanbieden kan gewoon de video erbij pakken. 

Ik ben erg trots op dit eindresultaat, al denk ik dat het leerrendement en het enthousiasme bij de kinderen groter wordt als ik de kinderen zelf laat nadenken over een goed uitlegfilmpje.
(dit heb ik gedaan, voor de mobile devices specialisatie

maandag 2 juni 2014

Cupcakes bakken.

Ik geef geregeld kooklessen in een serie van 3. Hieronder kort waarom het zo leuk (en leerzaam) is om met kinderen te koken.

De kinderen maken in de eerste les met elkaar wat ze willen gaan maken. Ze maken gebruik van de iPad om het recept op te zoeken, en te beoordelen of het in een uur realistisch is om te maken. Ook moeten ze een boodschappenlijst maken, en daarbij rekening houden dat alle kinderen uit de unit wel van het resultaat willen proeven.

In de tweede les gaan we daadwerkelijk aan de slag in het kooklokaal met de recepten die ze hebben gevonden op internet. De boodschappen van de lijst staan klaar om gebruikt te worden. Uiteraard wordt er aan het einde van de les gesmikkeld.

In de derde les maken de kinderen op de iPad een verslag van de wat ze hebben gemaakt. De foto's staan op de website, en daar kunnen ze deze vanaf kopiëren. De foto's helpen de kinderen meestal om op verhaal te komen.
Een fantastisch resultaat van deze week staat op de website. (klik hier)

Het is fantastisch om te zien hoe een kookles taal, reken en ICT vaardigheden kan combineren, en kinderen gemotiveerd werken.

Een trotse meester.